Márton napi csemegék

Liba, kacsa, vadhús a kicsi tányérján

Schmidt Judit

dietetikus

A november a Márton-nap és a libahúsból, libahússal készült ételek bűvöletében telik. Ennek apropóján megvizsgáljuk, hogy mikortól ehet a baba libát, kacsát, illetve vadhúsokat.

A táplálkozásunk szorosan kapcsolódik az évszakok változásához. Emellett az egyes ünnepek, népszokások, néphagyományok is meghatározzák, hogy mikor miket eszünk, iszunk. Az effajta ismétlődések egyben megadják az évnek is a megfelelő ritmusát. Más esik jól a nyári melegben, mint ami télen. S ha már otthon, szűk családi körben megtartjuk és követjük az effajta szokásokat, akkor a mintaadás, példamutatás révén a gyermekeinknek is megtanítjuk ezeket. Az őszi hónapok szomorkásabb időjárását remekül megtöri például a Márton-nap közeledte, amikor a legtöbb család asztalára valamilyen formában libahús is kerül. S ha már liba, akkor előbb-utóbb a kacsa és a vadhúsok is sorra kerülhetnek, fejlesztve a gyermek ízlésvilágát, gasztronómiai ismereteit.

 

A teljes cikk a novemberi számban olvasható.

Főoldal                  Magazin               Írjon nekünk!               Kapcsolat