Transzgenerációs ízek

A berögzült szokások megváltoztathatók

 

Serfőző Anikó

pszichológus, perinatális szaktanácsadó

Vajon gondolunk-e arra, hogy abban, ahogyan eszünk, ott van sok ősünk, elődünk tapasztalata és szokása. Amikor eszünk, kapcsolódunk egy generációkat összekötő hatalmas asztaltársasághoz, ahol egy-egy íznek, illatnak, hozzávalónak különleges története lehet.

transzgeneracios-julius-web.jpg

Mi a kedvenc ételünk? Mi volt a legfinomabb falat, amit valaha ettünk? Nézzünk madártávlatból arra a bizonyos legfinomabb tányérra! Hol vagyunk, hogyan érezzük magunkat? Érzelmileg feltehetően biztonságban, egy olyan helyzetben, ahol a külvilág ingerei és saját belső állapotunk jól befogadható. Az étel mellett az érzelmi atmoszféra is fogyasztható, lenyelhető, emészthető. A táplálás és a jóltápláltság nemcsak anyagi szinten, hanem a lélek szempontjából is értelmezhető. A várandósság egyes szakaszait leírhatjuk a befogadás-megtartás-elengedés hármas ívével. Miközben annyi minden zajlik a testben, az anyai psziché végigszűri az eddigi „anyai” gondoskodásról szóló tapasztalatait.

A teljes cikk a júliusi számban olvasható.