FÓKUSZBAN:

Vajon egy gyermek elveszítheti a szülei szeretetét?

Interjú Wéber Anikóval, a Visszhangország című könyv szerzőjével

 

Dr. Fehér Boglárka

csecsemő- és gyermekgyógyász orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Tavaly ősszel jelent meg a nagy sikerű gyermekkönyvek írójának Visszhangország – Az elveszett tárgyak című regénye, amely a varázslatos fantáziavilágon, a gyerek- és felnőttkori félelmek bemutatásán keresztül minden korosztálynak fontos tanulságokat fogalmaz meg. Azoknak a gyerekeknek, akik úgy érzik, hogy a szüleik megfeledkeztek róluk. Azoknak az embereknek, akik úgy érzik, elveszítettek valamit az életükből. És azoknak is, akik szeretnének újra láthatóak lenni.

Cinke a főszereplője a könyvednek, aki jó gyerek, nem zavarja elfoglalt szüleit, és aki egy nap eltűnik. Valamit elveszített, amit meg kell keresnie. Ekkor keveredik el Visszhangországba, az elveszett tárgyak földjére, és meg- kezdődik a nagy kaland. És persze meg kell oldani azt is, hogy valahogyan visszataláljon a szüleihez. Valójában kinek szól ez a regény?

 

Írás közben általában nem szoktam azon gondolkozni, hogy kinek is írom a könyvet, ez valahogy jön magától. Felnőtt vagyok, ezt az oldalamat nem tudom teljesen kiiktatni, ugyanakkor mindig belehelyezkedem a szereplőim, azaz a gyerekek szemszögébe, így az írásaim egyaránt szólnak nagyoknak és kicsiknek. Hiába gyerekkönyvként aposztrofáljuk például a Visszhangországot, ez nem azt jelenti, hogy a felnőtt olvasók-nak ne szeretnék élményt adni, hiszen sokszor épp ők azok, akik felolvassák a meséimet. Ezzel a könyvvel kapcsolatban is érkezett visszajelzés fiatal lányoktól, nyugdíjasoktól, szülőktől – megosztották velem, hogy a gyermekkorukat, kedvenc tárgyaikat vagy akár szeretett rokonaikat idéztem fel bennük.

 

A teljes interjú az áprilisi számban olvasható.

Főoldal                  Magazin               Írjon nekünk!               Kapcsolat